Veelgestelde vragen

Veilig

Gemak

100% Natuurlijk

Milieuvriendelijk

1. Problemen? Het gele of rode lampje brandt? Waarschijnlijk gemakkelijk te verhelpen!

Indien de celkern normaal gesproken minder dan een half jaar oud is, onderneem dan eerst één van  onderstaande akties en/of lees blog 1:

LED lampje            Tekst                                   Betekenis 
Groen                          Power                                 Systeem ingeschakeld
Groen + Geel              Check system                  Systeem controleren
Groen + Rood             Short circuit                      Kortsluiting, celkern vervangen?

GROEN brandt altijd......MAAR ALS OOK HET GELE LAMPJE AAN GAAT:

 • Staat de elektrolysecel onder water? Dit is nodig voor de werking (elektrolyse)van het systeem!

 • Aansluiting van stroomregelaar naar elektrolysecel controleren, is die volgens voorschrift geïnstalleerd? Zie Instructievideo bij “Handleiding” 

 • De slang is niet vast genoeg aangedrukt, komt er daardoor water in de slang? Of is de O-ring niet gemonteerd? Gevolg: kortsluiting bij de stekker die in de elektrolysecel steekt. Oplossing: maak zowel de stekker als de binnenkant van de elektrolysecel (door blazen) goed droog. Druk de stekker weer in de elektrolysecel, draai het stekkertje een paar keer op en neer zodat het contact goed hersteld wordt. En natuurlijk de slang nu wèl sterk en goed aandrukken, succes! 

 • Zit een klemmetje niet goed vast dan komt er te weinig stroom naar de elektrolysecel! Oplossing: Zie hieronder. 

 • Het klemmetje is niet goed aangedrukt (na vervanging!) Controleer dus of de pootjes van het klemmetje stevig vastzitten. Druk elk van beide pootjes van het klemmetje op een harde ondergrond goed aan totdat je een klikje hoort. Nu zit het klemmetje goed vast!

 • Geen potje, maar wel veel kalkaanslag op de cel? Minimaal éénmaal per 2 à 3 weken controleren, zo nodig vaker! Voor goed schoonmaken, zie “Schoonmaaktips”

GROEN brandt altijd......MAAR ALS OOK HET RODE LAMPJE AAN GAAT:

 • Kortsluiting in de celkern of celkern opgebruikt? Celkern vervangen, zie “Celkern vervangen”.  
  Zoals eerder gesteld, de celkern gaat normaal gesproken minimaal 6 maanden mee, een seizoen lang dus. Vandaar eerst bovenstaande goed controleren.

 • Kortsluiting door niet tijdige of veel te late ontkalking (zonder potje)!
  Indien er zich veel kalk op de celkern heeft afgezet drukt de kalk de klemmetjes van de celkern stuk,
  of erger: het aansluitpuntje van de elektrolyse unit breekt af onder druk van de kalk. Met als gevolg dat de elektrolyse unit gerepareerd of vervangen moet worden, zie blog 1.
  Indien het systeem langere tijd niet gecontroleeerd wordt kan de elektrolyse unit beschadigd raken door oxidatie met hetzelfde gevolg: reparatie of vervanging van de elektrolyse unit.

2. Wie kan voor mij het systeem inbouwen?

Het Tank-O3 fresh water system laat u bij voorkeur inbouwen door uw leverancier of onderhoudsbedrijf. Zij zijn technisch gespecialiseerd en kunnen het systeem gemakkelijk inbouwen op basis van de bij het Tank-O3 fresh water system bijgevoegde “Gebruikershandleiding".

3. Hoe kan ik het Tank-O3 systeem gemakkelijk onderhouden?

Wij adviseren elke week / 2 weken (bij 50 mA), liefst op een vast moment (zaterdag?) te kijken of er nog voldoende water in het potje staat en zo nodig bij te vullen of te vervangen, dat is alles! *Kalkvrij water kan gedemineraliseerd, gedistilleerd, osmose of ontkalkt water zijn.
Onderhoud wanneer er geen potje is aangebracht:

U schroeft de deksel van de schoonwatertank. Met behulp van een klein flesje met een brede hals, gevuld met schoonmaakazijn of citroenzuur, kunt u de elektrolysecel gewoon nog aan de slang gemonteerd maar zonder stroom erop, in het flesje onderdompelen. Na ca. 30 minuten of zoveel langer als nodig is haalt u de elektrolysecel weer uit het flesje en blaast u de elektrolysecel droog. Daarna sluit u het flesje met azijn weer voor een volgende schoonmaakbeurt. Zo handig kan het zijn! Voor meer informatie en foto's zie schoonmaaktips.

4. Waar kan ik het systeem kopen of bestellen?

Klik op Dealers, daarnaast kunt u het Tank-O3 systeem rechtstreeks bij ons bestellen door middel van het Bestelformulier.

5. Celkern vervangen?

Voor uitgebreide informatie over hoe een celkern vervangen dient te worden verwijzen wij u door naar de volgende pagina Celkern vervangen

6. Waar kan ik de veelbesproken “hoe schoon is de schoonwatertank” test terugvinden?

De Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) heeft eind 2016 het testlaboratorium van Waterbedrijf Vitens opdracht gegeven als onafhankelijk instituut een aantal middeltjes of systemen te testen met betrekking tot de kwaliteit van water in de schoonwatertanks van campers. Klik op hoe schoon is de watertank om deze test te lezen.

7. Is dit systeem alleen bedoeld voor campers?

Het systeem wordt allereerst op de markt gebracht voor campers, maar is ook toepasbaar in caravans, Tiny Houses, boten en jachten, touringcars, vrachtauto’s, paardentrailers, servicewagens en overige relatief kleine toepassingen. Het systeem kan voor allerlei toepassingen op maat geleverd worden.
Neem contact met ons op voor verdere details.

8. Werkt het systeem alleen op 12 Volt?

Het digitale Tank-O3 fresh water system werkt zowel op 12 als op 24 Volt. Hierbij maken we gebruik van een ozoncel met één enkele celkern. 

9. Is ozongas gevaarlijk?

De hoeveelheid ozongas die geproduceerd wordt door het Tank-O3 fresh water system is dermate gering dat het bij een goede be- en/of ontluchting van de schoonwatertank absoluut ongevaarlijk is. Ozongas valt na ca. 25 minuten weer terug naar zuurstof, dus bij een goede be- en/of ontluchting kan er geen opeenhoping van ozongas plaatsvinden. En gezien de geringe hoeveelheid ozongas die geproduceerd wordt zal dit gas direct en snel oplossen in de omgevingslucht.

10. Beschermt Tank-O3 fresh water system het water tegen legionella?

Tank-O3 fresh water system is het beste legionellapreventiesysteem op de markt. Wat veel mensen niet beseffen is dat de waterkwaliteit in de schoonwatertank, zeker bij hogere temperaturen, snel in kwaliteit achteruit gaat. Met als gevolg vervuiling van het water, vervuiling van de watertank en in het ergste geval een hoog veiligheidsrisico met betrekking tot legionellabesmetting. Dit alles wordt door het Tank-O3 fresh water system voorkomen, zonder erbij na te denken of (noodzakelijke) handelingen te verrichten.

11. Kan ik het systeem zelf inbouwen?

Indien u over voldoende technische kennis beschikt, u een handige “doe-het-zelver” bent, dan kunt u het Tank-O3 systeem op basis van de bijgevoegde Gebruikershandleiding of naar aanleiding van de "instructievideo" best zelf inbouwen.  

Bij elk systeem wordt een Gebruikershandleiding meegeleverd met op de achterkant de inbouwhandleiding. Deze zit in de verpakking bijgesloten.

12. Hoe weet ik of mijn tank geschikt is?

Tank-O3 is geschikt voor kunststof en RVS schoonwatertanks* tot ca. 150 liter, bij een grotere tankinhoud adviseren wij mogelijk meerdere systemen, dit om een goede verdeling van de ozon in de watertank te bewerkstelligen. Mail of bel ons gerust voor nadere informatie!

Uw schoonwatertank dient tevens een ontluchtingssysteem te hebben. Iedere ingebouwde en daardoor afgesloten schoonwatertank met een buitenvulopening heeft standaard zo’n be- cq. ontluchtingssysteem. Wanneer een watertank afgesloten is en er wordt water bijgevuld zou de tank zichzelf opblazen doordat de lucht er bij het vullen niet uit kan. Vandaar dat dit noodzakelijk is en daardoor automatisch aanwezig. Mocht u een losse watertank hebben die bij de waterkraan gevuld wordt door de vuldop eraf te draaien, dan dient u bij gebruik van zo’n tank dus een ontluchting te maken aan de bovenkant van de tank.
Niet geschikt voor aluminium of stalen tanks.

13. Wat kost het systeem?

Tank-O3 kunt u zien als een lange termijn investering, het systeem gaat jaren mee, met uitzondering van het slijtagedeel, de celkern.

De verkoopprijs voor het Tank-O3 systeem is € 399,-.

Voorkom onnodige dokterskosten en narigheid tijdens je vakantie en weekendjes uit en durf daarop te investeren, kosten gemiddeld ca. € 30,- per persoon per jaar op basis van afschrijving en onderhoudskosten. (uitgaande van 2 personen).

14. Wat kost een vervangende celkern?

Deze kost € 39,95 per stuk. Via de bestelknop rechtsboven bestel je eenvoudig een nieuwe celkern.

15. Is er onderhoud nodig aan het systeem?

Het enige onderhoud na installatie is eventuele kalkaanslag verwijderen van de celkern (het kleine slijtagedeeltje helemaal onderaan het systeem.) Wij adviseren daarom de celkern 1 x per 2 à 3 weken te controleren. Indien nodig maakt u de celkern schoon door de celkern korte tijd onder te dompelen in citroenzuur of schoonmaakazijn, zie schoonmaaktips.
Om zeker te zijn van een goede werking van het systeem adviseren wij elk seizoen de celkern te vervangen. Dit is overigens sterk afhankelijk van het gebruik van de camper. Wanneer het systeem veelvuldig en voortdurend in gebruik is is dat eerder noodzakelijk dan wanneer het systeem bij normaal wisselend gebruik van de camper vaker uitgeschakeld zal zijn.
Of zorg er tenminste voor een vervangingscelkern bij te hebben. U kunt een nieuwe celkern eenvoudig bestellen via de bestelknop rechtsboven in.

16. Wat te doen bij langdurige stalling zoals in de winter?

Indien de camper voor langere tijd niet gebruikt wordt adviseren wij u de tank (en tijdens vorstperiodes ook het potje) te ledigen en het Tank-O3 systeem uit te schakelen (stekkertje eruit). Het grote voordeel is dat de camper wordt weggezet met een geheel schone drinkwatertank. Dit in tegenstelling tot wat vaak gebeurt: we maken de tank wel weer schoon als we de camper weer gaan gebruiken. Dit hoeft dus niet meer, de tank is àltijd schoon. Bij het begin van het seizoen zonodig even de tank spoelen met water, vullen met water, Tank-O3 systeem weer inschakelen en ga gerust weer op stap met een àltijd schone tank en veilig water!

17. Prijslijst accessoires en losse onderdelen voor het Tank-O3 fresh water system.

Indien u bepaalde onderdelen wilt of moet vervangen of accessoires nodig hebt voor inbouw of ter voorkoming van storingen, dan kunnen wij daarin voorzien. Ook wanneer u het systeem weer wilt uitbouwen kunnen wij zorgen voor een goede dichting van de messing doorvoer in deksel. Klik hier voor de accessoires en onderdelen prijslijst. Bestellingen van niet genoemde accessoires en onderdelen via de bestelknop kunnen altijd per mail besteld worden.

18. Wordt er garantie gegeven op het systeem?

Op het systeem wordt 2 jaar garantie gegeven op de vaste delen. De celkern is een zogenaamd slijtagedeel wat bij voortdurend gebruik gemiddeld een heel seizoen meegaat. Hierop wordt geen garantie verleend. Vul hier uw garantiebewijs in!

19. Waarom een DC Convertor en hoe sluit je die aan?

Klik hier voor de uitleg en over hoe de DC Convertor aan te sluiten.

20. Trekt het systeem de accu niet leeg?

Gezien het uiterst lage stroomverbruik van max. 50 mA (tank ca. 150 liter) zal de accu niet snel leeg raken. Indien u de accu in goede staat houdt middels een op- of druppellader, of middels een vaste aansluiting, zal er absoluut geen probleem ontstaan. 

Indien de camper langdurig stilstaat is het raadzaam het systeem uit te schakelen, u zet de camper dan in ieder geval weg met een geheel schone tank voor een gemakkelijk nieuw begin!
Wij adviseren u niet alleen de tank maar ook het potje tijdens vorstperiodes te ledigen!

21. Hoe kan ik het systeem uitschakelen?

Dat kan door het loskoppelen van de stroomvoorziening die middels een stekkertje ingeplugd zit in de Tank-O3 stroomregelaar.

22. Wat gebeurt er als er geen water meer in de schoonwatertank staat?

Er gebeurt dan niets, doordat er geen elektrolyse plaatsvindt zal de celkern geen stroom verbruiken. Het is echter raadzaam te zorgen voor voldoende water in de watertank zodat het Tank-O3 systeem juist zijn werk kan doen waarvoor het dient! Bij langdurige stilstand van de camper laat u zoals gebruikelijk het water aflopen en schakelt u het Tank-O3 systeem natuurlijk uit. Denk eraan in de winterperiode ook het potje te ledigen! Denk hierbij aan de winterperiode.

Extra voordeel: normaal zet u de camper weg met een vuile watertank, vanaf nu met een àltijd schone watertank.

23. Bestaat er een typegoedkeuring voor het systeem?

De leverancier van het systeem heeft aan Tank-O3 een conformiteitsverklaring afgegeven. De tekst hiervan luidt als volgt: De fabrikant verklaart op eigen verantwoordelijkheid dat de elektrolytische ozongenerator, model Tank-O3, met de eisen van de normen en richtlijnen 93/68/EEG laag voltage richtlijn, DIN EN 61010 veiligheidsvoorschriften voor elektrische meet-, stuur-, controle en laboratorium apparatuur 89/336/EEG elektromagnetische compatibiliteit EMC DIN EN meting van ratio interferentie prestaties van elektrische apparaten en de aangescherpte inspectieverslagen overeenkomt met 50081 deel 1 technische basis standaard emissie nl 55014 en dus voldoet aan de bepalingen van deze verklaring. Deze verklaring voldoet aan nl 45014.

Het Ozon Veiligheidsinformatieblad is per mail bij ons op te vragen.

24. Flyers / reclamefoldertjes voor dealers

Download hier de flyer "Blijf GEZOND!! Veilig water....."
Print eerst pagina 1 een aantal keer, daarna pagina 2 op de achterkant.
Snij daarna de A4 naar 2 stuks A5 en klaar zijn de flyers!

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then